Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Dicle Ürünay ve C.Z. olarak, 1 Eylül Perşembe günü TK801 sefer sayılı IST-BOG 9:45 uçağı ile Bogota El Dorado Havalimanı’na yerel saat 15:00 civarı iniş yaptık. Uçaktan iner inmez önümüzdeki yolcu grubu ile göçmenlik polisi tarafından çevrilip sorgulanmak üzere sorgu odasına götürüldük. Bu grup çoğunlukla Türkiye Cumhuriyeti pasaportlu kişilerden oluşuyordu.
Bu metni bizim gibi kötü muamele gören, dışlanan, küçümsenen, hor görülen, haksızlığa uğrayan dünya vatandaşları ve halkları için kaleme alıyoruz.
CHAPTER # 1: SORGU
Anahtar kelime: sorgu polisleri
Sorgu polisleri kişisel, ailesel pek çok soru sorarak defalarca fotoğraflarımızı çekti. Cep telefonlarımızdaki sosyal medya hesapları, galeri, telefon rehberi, WhatsApp mesajları polis tarafından incelendi. Sorguyu yapan polis memuru tarafından Bogota’ya olan ziyaretimizden çok, siyasi görüşümüz, ebeveynlerimizin vefat etmiş anne ve babalarının isimleri, ilkokuldan itibaren okuduğumuz okullar, katıldığımız kulüpler, hobilerimiz gibi alakasız pek çok soruyu cevaplamak zorunda bırakıldık.
CHAPTER #2: AMERİKA
Anahtar kelime: silah
Dicle Ürünay’a Amerika’ya gitmek isteyip istemediği soruldu. İstemediğini söyleyince neden istemediği soruldu. Polisin Dicle Ürünay’a sorduğu başka bir soru da silah kullanıp kullanmayacağı yönündeydi. Dicle Ürünay şiddet karşıtı olduğunu söyleyince polis memuru hayali bir durum yaratıp hayvanları korumak için silah kullanıp kullanmayacağını sordu. Telefon rehberimizdeki +1 ve +52 ile başlayan numaralar sorgulandı ve arkadaşlarımızla ne zaman ve nerede tanıştığımız soruldu. Polis soruşturmasında sorulan soruların kapsamı ve içeriği rencide, manipüle ve rahatsız edici ve zaman öldürmek için sorulan sorulardı. Sorgumuzu yapan polis memurundan şikayetçi olmak istiyoruz. Bize yaşatılan bu olay sebebiyle, maddi ve manevi zararın tarafımıza ide edilmesi için yıpranma tazminatı açacağımızı ve olayın sorumlularının peşini bırakmayacağımızı kamuoyuna saygıyla ve sevgiyle deklare ederiz.
CHAPTER #3: TATİL
Anahtar kelimeler: Çeçen, davar, alt sınıf
Biz Kolombiya’ya tatil yapmak için gelmiş olup Bogota’dan İstanbul’a dönüş biletlerimiz ve hostel rezervasyonlarımız olduğu halde, bize; güya ABD’ye iltica etmeye çalışan, ülkeye girişi uygun olmayan bir nevi alt sınıf insan muamelesi yapıldıktan sonra İstanbul’a geri gönderildik. Sorgu odasında bizim gibi sorgulanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 2 kişi ve 1 Çeçenistan vatandaşından oluşan 5 kişi vardı. Grup olarak sorgu odasından bekleme salonuna doğru polis memurları eşliğinde davar güdermiş gibi “go! go! go!” diye bağırılarak götürüldük.
CHAPTER #4: GATE 48A’DA DİL SAVAŞLARI
Anahtar kelimeler: şok aleti, sigara, üst görevli, kimlik kartı
Bekleme salonuna götürülürken polis memurları bize bağırıp iteklemeye kalktı. Dicle Ürünay da bunun üzerine koluna dokunan polis memuruna kendisine dokunamayacağını söyledi. Polis elindeki elektrikli şok aletini göstererek bize gözdağı verdi. Bogota El Dorado Havalimanı’nın en alt katındaki Gate 48A önüne bırakıldık. Görevlilere 13 buçuk saatlik uçak yolculuğu ve 3 saatlik sorgudan sonra yoğun stres altında kaldığımızdan dolayı insani bir hak olarak sigara içme talebimizi ilettik. (Bir Türkiye vatandaşına sigara içmemesine izin verilmemesini bir Arjantin vatandaşına mate çayı içmesine izin verilmemesi durumuna benzetebiliriz. Sigara içmek sağlık için kötü bir alışkanlık da olsa bu bizim için bir nevi kültürel bir durumdur.) Sigara içmemize izin verilmedi ve görevlilerle sözlü tartışma yaşadık. Bizi gözaltında tutan güvenlik memurlarından hiçbiri İngilizce bilmiyordu bu yüzden iletişim problemi yaşadık. İngilizce bilen güvenlik görevlisi olmadığından dolayı sorularımız cevapsız kaldı. İngilizce bilen bir muhatap talebimiz üzerine THY yer çalışanları ziyaretimize geldi ve bize şal ve yastık bıraktılar. THY yer çalışanlarına neden burada tutulduğumuzu bilmediğimizi, kendilerinin konu hakkında bilgilerinin olup olmadığını sorduğumuz zaman, bize sorgu sırasında Ekvador’a gitmek istediğimizi söylemiş olmamızın sıkıntılı bir durum oluşturduğunu söylediler.
CHAPTER #5: FERHAT G.’NİN ECO-LODGE’U
Anahtar kelimeler: 10 yıllık ABD vizesi, iltica
Ekvador seyahatimizin amacı Ekvador’da yaşayan ve çalışan işletmeci arkadaşımız Ferhat G.’nin eco-lodge işletmesini ziyaret etmek ve orada konaklamaktı. Arkadaşımızın yanına gitme planımızdan dolayı ve Kolombiya’ya girişimizin, Ekvador’a gitme ve oradan da Amerika Birleşik Devletleri’ne “iltica etme” olasılığından dolayı riskli bulunduğu tarafımıza iletildi.
CHAPTER #6: BEKLEME SALONU
Anahtar kelimeler: ‘no’, battaniye
Bekleme salonuna geldiğimizde saat 1 Eylül 20:00 civarıydı. Salon soğuktu ve ertesi gün 16:30’a kadar yaklaşık 19 saatlik bekleme süremiz vardı. Bize verilen şallar ile üşüdüğümüzü ve uyuyamadığımızı, battaniye istediğimizi güvenlik görevlilerine söylememiz üzerine ellerinde başka verebilecekleri bir şey olmadığını söylediler. Üşüdüğümüz için sıcak bir şey içmek istedik fakat sıcak su da olmadığını söylediler. Güvenlik görevlilerinin bize bakarak gülmeleri bizi rahatsız ve güvensiz hissettirdi. İngilizce bilmedikleri için istediğimiz her şeye cevap olarak sadece “No” verildi. Bekleme salonunda Bogota Büyükelçiliği nöbetçi birimi telefon numarası ile iletişime geçilerek görevli memura yaşanılan olay aktarıldı ve kendisinden havalimanındaki ilgili birimlerle irtibata geçip geceyi sıcak bir şekilde geçirebilmek adına battaniye getirilmesi talebimizi iletmesi rica edildi, fakat bu talebimiz de yerini bulmadı.
Bulunduğumuz durumdan kendisini de haberdar etmek adına THY İstasyon Şefi Yusuf Morkoyun ile irtibata geçmek istediğimizi söylediğimizde THY yer çalışanlarının uçuştan birkaç saat önce göreve başladıklarını, 2 Eylül saat 14:00’de geleceklerini belirttiler. 19 saat boyunca güvenlik görevlileri tarafından oyalandıktan sonra THY İstasyon Şefi Yusuf Morkoyun’un 04.09.2022 tarihine kadar izinli olduğunu uçağa bindirilmeden hemen önce öğrenmiş olduk.
CHAPTER #7: İADE-İ İTİBAR
Anahtar kelimeler: anti-depresan, fibromiyalji, talep
Düzenli kullandığımız ilaçlar (Dicle Ürünay anti-depresan ve fibromiyalji ilacı, C. Z. göz damlaları) ve kişisel hijyen ürünlerimiz valizlerimizde kaldığından, ilaçlarımızı iki gün boyunca alamadık.
19 saat göz hapsinde, soğukta geçen bekleme süresinden sonra insani ihtiyaçlarımızın karşılanmadığı, bu konuda her hangi bir inisiyatif gösterilmediği, bir tek sigara bile içmemize izin verilmediği koşullarda; dostane bir gülümsemeden ve empatiden uzak tutumlarıyla havalimanı çalışanları bize birer suçlu, kendilerinden aşağı birer sınıf vatandaş gibi davranmışlardır. Kimsenin bir başkasına bu şekilde davranmaya hakkı yoktur.
Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı, Bogota Türkiye Büyükelçiliği, İstanbul Kolombiya Fahri Konsolosluğu, Kolombiya Ankara Büyükelçiliği, Amerika Bileşik Devletleri* Türkiye Büyükelçiliği’ni ve tüm dünya halklarını uğradığımız bu ırkçı ve ayrımcı tavrı kınamak için dayanışmaya davet ediyoruz.
*Amerika Birleşik Devletleri, Kolombiya, Ekvador ve Panama gibi Güney Amerika ülkelerine Türkiye Cumhuriyeti pasaportlu vatandaşların ülkeye sokulmaması yönünde talimat vermesi üzerine bu karmaşık durumlar yaşanmaktadır.
Bogota El Dorado Havalimanı’nda gözaltında tutulurken uğradığımız bu haksız durumu şikayet etmek için güvenlik çalışanlarına, göçmenlik ofisinde sorgumuzu yapan polis memurunun adını defalarca sormamıza ve bu şahsı görevini kötüye kullanma suçundan şikayet etmek istediğimizi söylememize rağmen polis memurunun ismi kesinlikle tarafımıza söylenmedi. Uğradığımız maddi ve manevi zararın karşılanmasını talep ediyoruz.
Her şeyden önce birer insan olarak tarafımıza iade-i itibarımızın sağlanmasını ve bizim gibi her halktan ikinci sınıf insan yerine koyulan, itelenen ve ötelenen ne kadar dünya vatandaşları varsa hepimiz adına bu durumun kamuoyunda yer bulmasını ve çözüme kavuşturulması için gerekli adımların atılmasını umut ediyoruz. Olayın sorumluları hakkında gereğinin yapılmasını ilgili mercilerden arz ediyoruz.
Biz kendini yetiştirmiş, eğitimli, kurumsal firmalarda çalışmış, İngilizce olarak kendini açıkça ifade edebilen genç birer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak maruz bırakıldığımız bu muameleyi esefle kınıyoruz ve son bulmasını diliyoruz.
Sevgiyle ve Dayanışmayla
Dicle Ürünay
NOT: Duruma ilişkin maddi ve manevi kayıpların giderilmesi için başvurulacak yasal yollar hakkında konuya ilgi duyan, gönüllü olarak yardımcı olabilecek avukat ihtiyacımız vardır. Bizimle dicleurunay@gmail.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.
El Dorado Havalimanında sorgulandığımız yer: Aeropuerto El Dorado Migracion +57 6055454
Migración, Telefon
#turkishpassportsmatter, #turkiyepassportsmatter, #openyourheartsborders, #allinone, #alliswell, #stopracism, #ırkçılık, #stopdiscrimination, #ayrımcılık, #solidarity, #solidaridad, #solidaridadinlatinamerica, #solidaridadinsouthamerica, #humiliation, #travelling, #people liketotravel, #türkiyepasaportu, #insanhakları, #humanrights, #worldcitizens, #earthlings, #citizensoftheworld, #gençlerdünyayıgezmekistiyor #youngswanttotravel, #AeropuertoElDorado, #aeropuertoeldoradomigracion, #bogota, #colombia, #eldoradoairport, #MinistryofForeignAffairsoftheRepublicofTurkiye, #BogotaTurkiyeEmbassy, #dışişleribakanlığı #ecuador, #mexico, #usa, #abd, # panama, #borders, #IstanbulHonoraryConsulateofColombia, #EmbassyofColombiaAnkara, #EmbassyoftheUnitedStatesofAmerica,